top of page
Yazarın fotoğrafıPsikolog Elif Girgin

Psikoterapi Yolculuğu

Gerçek kendiliğini bulma umuduyla, insanın kendinden çıkıp kendine varmayı hedeflediği ve bu süreçte de kendisine dışarıdan bakabileceği bir yolculuktur psikoterapi.

Araba ile gideceğiniz bir seyahat planladığınızı düşünelim. Yolculuğa başlamadan önce yiyecek, içecek ve benzin gibi hazırlıkları tamamladıktan sonra kendinizi yola çıkmaya hazır hissedersiniz, değil mi?


Her ne kadar keyifli bir yolculuk geçireceğinizi düşünseniz de yolda lastiğiniz patlayabilir, yol çok sıkıcı ve uzun gelebilir, konforlu oturamadığınız için sırtınız veya beliniz ağrıyabilir ve düşündüğünüz gibi bir yolculuk geçiremeyebilirsiniz. Hele kaygılı şekilde yolculuk yapıyorsanız belki de aklınızda hep kaza ihtimali vardır ve bir an önce gideceğiniz yere varmayı dilersiniz.


Bu tür kaygılarınızdan veya yolculuğun sizi yoracağını düşündüğünüzden dolayı o seyahate çıkmadığınızı düşünelim. Bir diğer deyişle, belki de denize girip rahatlayacağınız bir tatile veya uzun zamandır görmediğiniz ve vakit geçirmeyi özlediğiniz insanların yanına gitmeyeceğinizi varsayalım. Sonucunda rahatlamış, dinlenmiş ve mutlu hissedebileceğiniz ortamdan kendinizi geri tutmak, tüm kaygı uyandırıcı ihtimalleri yok etmek demekti sizin için. Oysa yaptığınız tercih belki size yine de rahat hissettirmedi. Belki de o yola çıkmayı göze alıp sevdiklerinizle veya otel odasında kendinizle vakit geçirmeyi isterdiniz.


Sahiden yola çıkmak bir noktada sorumluluk, belki de, risk almaktır, değil mi? Her ne kadar sonucu sizi tatmin edecek olsa da bazen yola çıktığınızda işler istediğiniz gibi keyif verici gitmeyebilir, bazı aksiliklerle karşılaşabilirsiniz. Yine de yolda kalmak için kendinizi motive etmeyi denersiniz. Psikoterapi de böyledir çoğu zaman. Beklentiniz seanstan çıkınca daha rahatlamış ve mutlu hissetmek olabilir, oysa psikoterapistin böyle bir amacı yoktur.


Psikoterapi, sizin benliğinize dair yolculuğunuzdur. Bu yolculuğa çıkmadan önce, yargılamayan, etiketlemeyen ve nötr kalabilen bir psikoterapiste ihtiyaç vardır. Bazen o yol uzun, bunaltıcı, rahatsız edici gelse de o yolda olmak yaşama ve kendinize dair sorumluluk almaktır.

Kendinizi bulmanız için size eşlik edecek bir psikoterapist ile yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?





31 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bağ Kurmak

bottom of page